75 jaar Volley Belgium

 

 

Beste volleybalfan,

 

Op 27 oktober 2020 bestaat Volley Belgium (voorheen het Koninklijk Belgisch Volleybal Verbond) exact 75 jaar. Een respectabele leeftijd voor onze sportfederatie. Een verjaardag die door de Covid-omstandigheden op dit moment moeilijk in stijl kan gevierd worden. Maar een verjaardag die we ook niet zomaar willen laten voorbijglijden zonder toch even stil te staan en een kleine balans op te maken.

 

Het was immers in het jaar 1945, bij het einde van een andere zeer donkere periode – de tweede wereldoorlog – dat een aantal Belgische volleyballiefhebbers de federatie opgezet hebben. Een positieve stap die de basis legde van onze huidige organisatie.

 

Doorheen de jaren en dankzij de inzet van ontelbare vrijwilligers en medewerkers in onze clubs, onze provincies, onze vleugelfederaties en omheen het volleybal evolueerde de federatie uit tot wat het vandaag is. Een actieve federatie die ongeveer 62000 leden in België op een georganiseerde wijze aan het volleyballen brengt:

 

  • In het indoorvolleybal, het beachvolleybal, het zitvolleybal en waar sommigen ook al geproefd hebben van gras- en snowvolleybal;
  • Verspreid over ongeveer 560 clubs;
  • Verdeeld over recreatief, competitief en topvolleybal;
  • Verdeeld over dames en herenvolleybal;
  • Verdeeld over jeugd en seniores.

 

We zijn fier dat de federatie vandaag absoluut geen ‘oude’ dame geworden is, maar een heel dynamische organisatie: Volley Belgium als overkoepeling van de beide vleugelfederaties Volley Vlaanderen en Fédération Volley Wallonie-Bruxelles, elk met haar respectievelijke structuren en opdrachten, een Belgische federatie die haar rol in het internationaal volleybal meer dan waar maakt en die permanent werkt aan haar organisatiemodel om dag  in dag uit eigentijds te blijven.

 

Getuige daarvan onze gewaardeerde aanwezigheid in de internationale organisaties CEV en FIVB, de (inter-)nationale prestaties van onze ligaclubs, de rankings van onze Red Dragons en Yellow Tigers, en last but not least de recente prestaties van onze nationale jeugdteams. Voor het eerst in de Belgische geschiedenis staan we in 2021 immers met niet minder dan 3 jeugdteams op de Wereldkampioenschappen.

 

Als federatie blijven we, in nauw overleg met alle actoren en stakeholders, verder werken aan de ingeslagen weg richting toekomst. Door de hoogst uitzonderlijke omstandigheden met de wereldwijde gezondheidscrisis is alles even niet meer wat het ooit geweest is. Ook als volleybalgemeenschap dienen we logischerwijze de gevolgen te dragen van de Covid-pandemie en de ons opgelegde restricties door de overheden.

 

Met zijn allen hebben we echter de sleutel van de oplossing in handen. Het is onze ondeelbare gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om hier samen uit te komen en de toekomst van onze sport niet te hypothekeren.

 

Samen kunnen we dit aan !

 

Met sportieve groeten,

 

Guy Juwet

Voorzitter Volley Belgium