Wie haalt de Lotto Cup Finals?

In de gebouwen van de Nationale Loterij op het Brouckèreplein werd vanmiddag de tweede fase van de Lotto Cup Finals geloot. De trekking gebeurde onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder en met de bekende rode Lotto cijfers.

De teams uit de nationale reeksen, die zich kwalificeerden voor de 1/8ste finales, krijgen het gezelschap van de teams uit respectievelijk de Lotto Volley League en de Lotto Volley League Women.

Er staan alvast enkele mooie affiches gepland. Zowel in het mannen- als vrouwentoernooi belooft de route naar het Sportpaleis een spannende strijd te worden.

Hieronder vindt u beide wedstrijdschema’s. De finales worden op 10 of 11 februari afgewerkt in het Antwerps Sportpaleis.

 

ONGEKEND SUCCES VAN HET CEV EUROVOLLEY WOMEN IN EIGEN LAND

Gisteren kroonden de Turkse Volleybal vrouwen zich tot de kersverse Europese kampioenen in een kolkend Paleis 12 in Brussel.

Er werden voor méér dan 1.000.000 euro aan tickets verkocht. Dit overstijgt de stoutste prognoses.

Maar liefst 9000 uitzinnige Servische en Turkse supporters waren de bevoorrechte getuigen van een zinderende wedstrijd tussen de twee grootmachten.

De voorbije twee weken bezochten méér dan 50.000 fans de Interlands van het Europees Kampioenschap Volleybal voor vrouwen in Gent (groepsfase) en Brussel (vanaf de 1/8ste finales).

Het Belgisch Nationaal team bereikte een verdienstelijke 1/8ste finale tegen Turkije, de latere kampioenen.

Het Europees Kampioenschap Volleybal vrouwen is een ongekend succes gebleken.

Organisator Topvolley Belgium is tevreden met het resultaat en de impact van het CEV Eurovolley Women:

“We hebben niet alleen een moeilijke pagina omgeslagen voor de Yellow Tigers na een slopende en vervelende periode (in verband met de vorige trainer, red). Bondscoach Kris Vansnick heeft erg goed werk verricht door nieuw leven in de ploeg te blazen. De Yellow Tigers leven wéér” aldus Algemeen Directeur Geert De Dobbeleer, “Ook het imago van ons land is op een prachtige manier uitgedragen in Europa en in Azië. Het CEV Eurovolley is uitgezonden in méér dan 40 landen en werd door miljoenen sportliefhebbers bekeken. Ik ben Sport Vlaanderen, het Brussels Gewest, de Fédération Wallonie-Bruxelles, de steden Gent en Brussel erg dankbaar voor hun steun.” vervolgt de Algemeen Directeur “Verder dank ik de partners, de medewerkers van Topvolley Belgium en de vele vrijwilligers voor hun geweldig werk. Zonder hen had dit event van wereldniveau nooit kunnen plaatsvinden” besluit De Dobbeleer.

De finale van gisteren werd gisteren, bovenop de Televisie uitzending, in Turkije op 55 publieke locaties uitgezonden. Zo was het voetbalstadion van voetbalclub Besiktas in Istanbul (capaciteit: 42.000) volgepakt om de wedstrijd live te volgen.

We merken alvast dat de impact van het EK een gevoelige verhoging van de instroom van nieuwe leden veroorzaakt. Vooral bij 13, 14 jarigen is de belangstelling groot.

Topvolley Belgium zal de exacte cijfers na de inschrijvingsperiode communiceren.

Nieuwe versie volley spike

Met het seizoen 23/24 voor de deur kunnen de clubs de nieuwe versie van volley spike downloaden (122)

Michel Loppe

Regels stijgen & dalen staan online

Voor de schematische voorstelling, zie pagina ‘reglementen’ onder ‘competitie’.

Voor duiding, zie verslag raad van bestuur van 13 juli 2023 onder ‘samenstelling’-‘secretariaat’.

MNC – annulatie Supercup

Omwille van een overvolle kalender voor de clubs ziet Volley Belgium zich genoodzaakt om de Supercup, zowel voor de heren als voor de dames initieel gepland op 22/10, te annuleren.  Deze beslissing werd genomen met spijt in het hart gezien dit event – naast de finales van de Beker van Belgie – een ideaal moment aanlevert om zowel het dames als het herenvolleybal eens gezamenlijk in de picture te plaatsen bij het begin van onze nationale competities en zo wat broodnodige persaandacht te geven.

Voor MNC

Michel Loppe

Voorzitter

KRIS VANSNICK NIEUWE COACH YELLOW TIGERS

Kris Vansnick is de nieuwe bondscoach van de Yellow Tigers.

Hij volgt Gert Vande Broek op die wenst dat de Nationale Damesploeg in alle sereniteit de lopende campagnes kunnen afwerken.

Vansnick is al sinds 2006 assistent trainer van de Yellow Tigers.

Hij is door zijn ervaring als assistent en met zijn enorme kennis van het internationale en Belgische volleybal, uitstekend geplaatst om de Yellow Tigers te leiden. Hij bouwde mee aan het succes van de huidige talentvolle jonge ploeg die deze zomer het Europees Kampioenschap in eigen land zal afwerken. (CV Kris Vansnick)

“Het is een eer om deze ploeg te mogen coachen. Het is geen stap in het onbekende maar het blijft een enorme uitdaging om de talentvolle ploeg te mogen coachen. Ik zal verder bouwen op de fundamenten die we samen met de hele staf gelegd hebben om o.m. het nakend Europees Kampioenschap in eigen land tot een goed einde te brengen. Ik wil, samen met de volledige groep Yellow Tigers, naar de toekomst kijken en ons exclusief toeleggen op de sportieve uitdagingen die ons te wachten staan” aldus de nieuwe bondscoach.

Ook Guy Juwet, de Voorzitter van Volley Belgium, is tevreden met de aanstelling van Kris Vansnick:

“we hebben, in samenspraak met de Raad Van Bestuur van Volley Vlaanderen, gekozen om de sportieve continuïteit te garanderen. We hebben ook rekening gehouden met de sportieve uitdagingen voor de Yellow Tigers. De dames hebben een goede relatie met Kris, wat een belangrijke voorwaarde was om een nieuwe bondscoach aan te stellen. We hebben alle vertrouwen in de nieuwe coach, zijn staf en de speelsters”

 

Resultaten loting eerste ronde Beker van België

In de gebouwen van het EuroVolleyCenter te Vilvoorde vond vanavond de loting voor de eerste fase van de Beker van België plaats. Dit voor zover de heren- als de damescompetitie.

Alle ingeschreven teams uit Nationale 1 & 2 kennen hun tegenstanders en route tot aan de 1/8ste finales. Daarna start de tweede fase. De teams uit de Lotto Volley League of de Belgian Volley League Women worden dan mee in de pot gegooid.

De volledige loting kan u hier integraal bekijken: https://youtube.com/live/e2oFMG9odzc?feature=share

De resultaten en speelschema’s vindt u hier terug: https://volleyvlaanderen.be/uploads/file-galleries/2023-07-06-11-15-2936008464.pdf

We kijken alvast uit naar Greenyard Maaseik B – Knack Roeselare B bij de mannen en Saturnus Michelbeke – Fixit Volley Kalmthout bij de vrouwen. Het belooft vanaf de eerste ronde spektakel te worden!

Beker van België – Loting 2023-2024

De loting voor de Beker van België – Lotto Cup zal plaatsvinden in het EVC – Vilvoorde op  op 5 juli om 18u00

Deelnemers zijn van harte welkom.

MNC

Michel Loppe

PROXIMUS MEDIAPARTNER VAN DE EUROPEAN GOLDEN LEAGUE VOLLEYBAL

Alle thuiswedstrijden van de Red Dragons en de Yellow Tigers exclusief te zien bij Proximus Pickx.

Topvolley Belgium en Proximus slaan de handen in elkaar om de thuiswedstrijden van de Yellow Tigers en de Red Dragons in de European Golden League voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom zendt Proximus deze wedstrijden rechtstreeks uit, niet enkel via de Pickx+ Sports-zenders maar ook op het kanaal Pickx live, dat gratis te bekijken is voor alle tv-klanten van Proximus. Daarnaast wordt via pickx.be ook een livestream ter beschikking gesteld voor iedereen, zowel Proximus-klanten als niet-klanten.

“We zijn erg blij dat Proximus de volleysport een warm hart genegen is. In aanloop van het EK vrouwen in eigen land, is alle aandacht voor de Belgische Volleysport welkom. Bovendien is de European Golden League een mooie aanloop naar het Europees Kampioenschap voor zowel de vrouwen als de mannen. Bovendien biedt onze kersverse mediapartner een aantal activaties aan voor de bestaande en nieuwe fans, zowel op de eigen kanalen als rond de wedstrijden”, aldus David Steegen, Head of Content, Communication & Media van Topvolley Belgium.

“We zijn bijzonder tevreden dat we de komende thuiswedstrijden van onze Red Dragons en Yellow Tigers kunnen aanbieden aan al onze klanten. Bij Proximus Pickx willen we sportliefhebbers verwennen met de beste Belgische en internationale sportcompetities, en we besteden daarbij bijzondere aandacht aan de prestaties van onze landgenoten. Het Belgische volleybal heeft de voorbije jaren een enorme evolutie doorgemaakt. Onze nationale ploegen verdienen dan ook de steun van het publiek in hun voorbereiding op het EK in augustus”, vult Jim Casteele, Consumer Market Lead van Proximus, aan.

Programmatie (telkens rechtstreeks op Pickx live, Pickx+ Sports en pickx.be):

27/05: Red Dragons – Kroatië (17.00 uur)

27/05: Yellow Tigers – Bosnië-Herzegovina (20.00 uur)

03/06: Yellow Tigers – Zweden (17h00)

03/06: Red Dragons – Oekraïne (20.00 uur)

10/06: Red Dragons – Noord-Macedonië (19.00 uur)

 

Voor meer informatie kan u terecht bij:

David Steegen, Head of Communication, Content & Media Topvolley Belgium

david.steegen@topvolleybelgium.be

+32 475 90 26 26

 

Fabrice Gansbeke, Woordvoerder Proximus

fabrice.gansbeke@proximus.com

+32 472 05 07 02

Nationale jeugdkampioenschappen op 27 & 28 mei 2023

De nationale jeugdkampioenschappen worden dit jaar georganiseerd door VAMOS STEKENE in samenwerking met Volley Belgium en Volley Vlaanderen.

Zaterdag 27 mei 2023
§ Meisjes: U19, U15, U11
§ Jongens: U17, U13

Zondag 28 mei 2023
§ Jongens: U19, U15, U11
§ Meisjes: U17, U13

Plaats: Sporthal De Sportstek, Nieuwstraat 60D, 9190 Stekene

Het reglement vindt u  hier 

Een kolkend Sportpaleis voor de Lotto Cup Finals

Op zondag 26 februari werden de belgische bekerfinales georganiseerd in het Antwerpse Sportpaleis. Het spektakel van Topvolley Belgium was ook dit jaar een grote voltreffer: ruim 10000 toeschouwers tekenden present in het sportpaleis over de beide finales heen.
In de herenfinale kon Knack Roeselare met de beker naar huis na een overtuigende 3-0 overwinning tegen Decospan Menen. De finale bij de dames werd pas beslecht in een zenuwslopende tiebreak waarin het team van Asterix Beveren in  extremis de overhand nam op het team van VDK Gent.
De grootste winnaars van deze finales waren zonder twijfel ook het talrijk opgekomen publiek en de duizenden tv-kijkers die de wedstrijden rechtstreeks konden volgen.
Proficiat aan alle finalisten en proficiat aan de medewerkers van Topvolley Belgium voor de vlotte organisatie.
Dank aan onze sponsors Nationale Loterij, Ethias, Stad Antwerpen.  Dank aan de heren ministers Vincent Van Petegem (federaal minister van Financiën), Ben Weyts (Vlaams minister van Sport) en Sven Gatz (Brussels minister voor begroting) en aan Jean-Michel Saive (voorzitter BOIC) voor hun interesse en aanwezigheid!

Onderzoek naar samenwerking Belgische en Nederlandse volleybalcompetities

Volley Belgium, Nevobo, de Belgische Volleybal Liga en drie Nederlandse topploegen hebben gezamenlijk besloten een verkennend onderzoek te starten naar mogelijke samenwerking op sportief en commercieel vlak tussen de Nederlandse en Belgische volleybalcompetities. Zij worden hierbij geholpen door het bedrijf Hypercube Business Innovation, welke ook betrokken is geweest bij het onderzoeken en opzetten van de BNXT-League in het basketbal.

Hypercube is een bedrijf gespecialiseerd in het ontwerp van competitieformats en bijhorende economische en sportieve analyses en prognoses en voert wereldwijd projecten uit. Het bedrijf is in zowel Nederland als België al meermaals actief geweest in de sportwereld. Zo kwam de omschakeling naar het play-off systeem in de Jupiler Pro League er op basis van een Hypercube studie.

Tussen november 2022 en februari 2023 zullen alle stakeholders (federaties, clubs, spelers, coaches, fans, mediapartners en sponsors) binnen beide competities intensief betrokken worden in de studie. Zowel de heren- als de damescompetities worden onderdeel van het onderzoek. Medio maart worden de resultaten van het onderzoek voorgelegd. Op dat moment zal worden besloten of het traject wel of niet voort te zetten en de samenwerking tussen de competities verder uit te werken.

Guy Juwet, Voorzitter Volley Belgium: “Vanuit Volley Belgium zijn we steeds op zoek hoe we de volleybalsport in België bij Heren en Dames en de organisatie van de nationale competities naar een hoger niveau kunnen brengen. We zijn overtuigd dat met de inschakeling van Hypercube we een partner hebben die ons hierin kan begeleiden. Na de eerste fase zal worden geoordeeld samen met de andere Stakeholder hoe we best evolueren met onze clubs en competities.”

Guido Davio, Algemeen Directeur NEVOBO: “We zijn nieuwsgierig of we door een samenwerking met België, als aanvulling op de huidige Eredivisie, door kunnen bouwen aan het sportief, commercieel en organisatorisch versterken van de Eredivisie, Eredivisie Teams en het traject dat talentvolle Nederlandse volleyballers kunnen doorlopen. We kijken uit naar de uitkomsten van de eerste fase van het onderzoek.

Pieter Nieuwenhuis, CEO Hypercube: “Hypercube ziet dit project als een mooie kan om te onderzoeken of de gezamenlijke markt van Nederland en België van inmiddels 29,5 miljoen inwoners en met een gezamenlijke economie van ruim € 1.200 miljard (meer dan 10% groter dan die van Spanje, ook een impuls kan geven aan het volleybal in beide landen. Nederland heeft met Oranje bijgedragen aan de volleybal geschiedenis terwijl het België met maar liefst vijf deelnemers aan de weg timmert in het Europese clubvolleybal. We gaan samen uitzoeken of de voordelen van die grotere markt het kunnen winnen van de nadelen.”

De Yellow Tigers kennen hun tegenstanders van EK in eigen land!

Zopas vond in Napels de loting van het EK2023 plaats. De Yellow Tigers kennen de vijf tegenstanders die naar Gent zullen afzakken om de poulefase af te werken. Ook de Red Dragons weten tegen welke naties zij het opnemen.

Een wedstrijdschema voor de poulefase in Gent is nog niet bekend, maar onze tegenstanders zijn: Slovenië (CEV-14), Servië (CEV-1), Polen (CEV-9), Oekraïne (CEV-13) en Hongarije (CEV-22).

De poulefase wordt afgewerkt in de Topsporthal in Gent, vanaf de kwartfinales trekken de Belgian Yellow Tigers naar Paleis 12 in Brussel.

Om de Yellow Tigers naar ongekende hoogtes te stuwen hebben ze jullie vocale ondersteuning nodig! We werken volop aan een speciaal belevingsaanbod zodat jullie als volleybalclub met z’n allen optimaal van het Europees Kampioenschap in België kunnen genieten. Over dat pakket vertellen we jullie snel meer!

De Red Dragons mogen zich opmaken voor een trip naar Italië. Daar zullen ze het in poule A opnemen tegen gastland Italië (CEV-1), Servië (CEV-5), Duitsland (CEV-8), Zwitserland (CEV-20) en Estland (CEV-24).

 

Erevoorzitter van Greenyard Maaseik, Mathi Raedschelders onverwacht overleden.

 

Vanochtend kreeg de Belgische volleybalwereld tragisch nieuws te verwerken. Mathi Raedschelders, erevoorzitter van VC Greenyard Maaseik is op 15 september onverwacht overleden.

Mathi was maar liefst 35 jaar voorzitter van VC Greenyard Maaseik. Onder zijn hoede behaalde de club de allergrootste successen, 16 titels, 14 bekers en meerdere prijzen in Europese competities. In 2020 zwaaide hij af als voorzitter en werd vol trots erevoorzitter. In die functie zetelde hij nog steeds in de Raad van Beheer.

In 2021 mocht hij tijdens de VolleyProms de Lifetime Achievement Award ontvangen.

Volley Belgium wil iedereen die een nauwe band heeft met Mathi alle sterkte en de mooiste herinneringen toewensen.

2 september 2022 : algemene vergadering van onze nationale scheidsrechters te Elewijt

Bijna het gehele scheidsrechterskorps verzamelde in Elewijt op 2 september voor een meer dan goed gevuld programma. Naast een overzicht van het reilen en zeilen van de Nationale Scheidsrechters Commissie (NSC) werden onze arbiters met tekst en video’s bijgespijkerd, want en resem nieuwe regels vinden dit jaar ingang. De vergadering kreeg ook een uiteenzetting over EUROVOLLEY 2023, waar ons land hoofdorganisator van wordt. Naast onze nationale scheidsrechters werd deze interessante meeting ook bijgewoond door coaches en officials.

De NSC presentaties vindt u hier. 

Klik hier voor de presentatie EUROVOLLEY 2023

Noteer dat de presentaties werden ingekort teneinde te passen op deze site. Voor het volledige IVS reglement kunnen onze scheidsrechters terecht op de site van Volley Vlaanderen.