Onze kampioenen in de bloemen

Onze nationale competitie telt zestien series.  Evenveel kampioenenploegen mochten op 20 juni hun welverdiende trofee in ontvangst nemen uit de handen van voorzitter Guy Juwet en financieel directeur Claude Kriescher.

De kampioenen  2023-2024  zijn:

Heren Dames
Liga
Knack Roeselare
Asterix Avo Beveren
Nationale 1
VT Marke-Webis Wevelgem
NRG VC Geel
Nationale 2
Balti Kortrijk Spurs (N2H B)
KVS Lensonline Genk (N2H A)
Waremme Volley (N2D B)
Limal-Ottignies (N2D A)
Nationale 3
Kivola Riemst (N3H D)
Volley Haasrode Leuven (N3H C)
Sporta Brussels Volley (N3H B)
Knack Roeselare (N3H A)
KVC Lensonline Genk (N3D D)
Fixit Volley Kalmthout (N3D C)
Limal-Ottignies (N3D B)
D’Hondt Volley Oudenaarde (N3D A)

 

Baden kleurt Belgisch dankzij Sarah Cools en Lisa Van den Vonder

 

Onze beste BEACH-ploeg deed het weer.

Sarah Cools en Lisa Van den Vonder schreven op 29 juni het vermaarde FIVB-FUTURE toernooi in het Oostenrijkse Baden op hun naam, en herhalen daarmee hun exploot van vorig jaar in Mallorca.  Ook in de Belgische BEACH-competitie laat het team zich niet onbetuigd. Zo schreven ze op 27 mei nog de Belgian Beachvolley manche in Kortrijk op hun naam, en ze voeren met ruime voorsprong het nationale klassement aan. Wil je onze internationale toppers in België aan het werk zien? Kom dan alvast naar de FUTURE in Leuven (18-21 juli) en de FUTURE in Brussel (01-08 augustus).

Noteer in uw agenda!

Het MNC heeft de data voor de lotingen en de bekerfinales vastgelegd, evenals de datum van de supercup.

 

De lotingen

De 1e trekking voor de Beker van België zal plaatsvinden in Vilvoorde op dinsdag 25 juni 2024 om 16u (streaming).

De tweede trekking vindt plaats bij Lotto de week na de wedstrijden op 7 september 2024.

 

De Supercup

Deze vindt plaats in Aalst op 15 september 2024:

  • vrouwen om 15u (Asterix AVO Beveren – E.S. Charleroi Volley), en
  • de mannen om 18u (Knack Roeselare – Decospan Volley Team Menen).

 

De bekerfinales

De finale van de Interfederale Beker vindt plaats op zaterdag 1 maart 2025.

De finale van de Beker van België vindt plaats op zondag 2 maart 2025.

Nationale jeugdkampioenschappen op 25 & 26 mei 2024

De nationale jeugdkampioenschappen worden dit jaar georganiseerd door SPA VOLLEY CLUB.

Zaterdag 25 mei 2024
§ Jongens: U19, U15, U11
§ Meisjes: U17, U13

Zondag 26 mei 2024
§ Meisjes: U19, U15, U11
§ Jongens: U17, U13

Plaats: Avenue Amédée Hesse 41 – 4900 Spa

Het reglement vindt u  hier 

Knack Roeselare en Asterix Avo Beveren halen de beker binnen na razend spannende Cup Finals

Op zaterdag 10 februari beleefden zo’n10 000 supporters de hoogstaande #LottoCupFinals vanop de eerste rij. Knack Roeselare veroverde de 16de beker uit zijn clubgeschiedenis door de West-Vlaamse buren van Decospan Menen met 3-1 te verslaan. De dames zorgden voor tweeënhalf uur razend spannend spektakel. Asterix Avo Beveren kon slechts juichen bij de zesde matchbal tegen E.S. Charleroi Volley, dat het gemis van de geblesseerde hoofdaanvalster Santos met enorm veel vechtlust goed maakte. Voor Beveren is het de 18de beker.

 

(SPORZA) Joppe Van Langendonck en Kyan Vercauteren zijn wereldkampioen beachvolley U21 in Thailand

 

Ons land heeft de wereldtitel veroverd op het WK beachvolleybal voor spelers onder 21 jaar in Thailand: Joppe Van Langendonck (20) en Kyan Vercauteren (19) klopten vanochtend in Roi-Et het Oostenrijkse duo Timo Hammarberg en Tim Berger in een thriller: 18-21, 21-19 en 15-13.

De twee jonge Belgen, onder begeleiding van coach Rik Donckers, waren de verdiende winnaars van het WK. Ze verloren zowel in de groepsfase als in de knock-outfase geen enkele wedstrijd.

Ze toonden ook mentale weerbaarheid en overgave door vandaag zowel in de halve finales als in de finale terug te knokken na verlies van de 1e set.

In de halve finales klopten ze het Franse topduo Arthur Canet en Téo Rotar, de 1e op het EK U20 en al actief in het seniorencircuit: 17-21, 21-19, 15-11. De Belgen waren 6e op dat EK U20.

In de finale tegen de nummer 2 van het EK U20 kwamen de Belgen in de tweede set 10-14 achter, maar ze kwamen tot 16-16 terug en sleepten alsnog een beslissende set uit de brand (19-21). Tot 13-13 ging het daarin gelijk op.

Van Langendonck dwong met een mooie plaatsbal een matchpunt af. Daarbij verdedigde hij een aanval van Hammarberg en maakte de pass van Vercauteren via het blok af. De twee vielen elkaar in het zand in de armen.

Met steun van de federatie en ook met een eigen crowdfundingproject verzamelden de twee studenten de centen om naar het WK te trekken.

ONGEKEND SUCCES VAN HET CEV EUROVOLLEY WOMEN IN EIGEN LAND

Gisteren kroonden de Turkse Volleybal vrouwen zich tot de kersverse Europese kampioenen in een kolkend Paleis 12 in Brussel.

Er werden voor méér dan 1.000.000 euro aan tickets verkocht. Dit overstijgt de stoutste prognoses.

Maar liefst 9000 uitzinnige Servische en Turkse supporters waren de bevoorrechte getuigen van een zinderende wedstrijd tussen de twee grootmachten.

De voorbije twee weken bezochten méér dan 50.000 fans de Interlands van het Europees Kampioenschap Volleybal voor vrouwen in Gent (groepsfase) en Brussel (vanaf de 1/8ste finales).

Het Belgisch Nationaal team bereikte een verdienstelijke 1/8ste finale tegen Turkije, de latere kampioenen.

Het Europees Kampioenschap Volleybal vrouwen is een ongekend succes gebleken.

Organisator Topvolley Belgium is tevreden met het resultaat en de impact van het CEV Eurovolley Women:

“We hebben niet alleen een moeilijke pagina omgeslagen voor de Yellow Tigers na een slopende en vervelende periode (in verband met de vorige trainer, red). Bondscoach Kris Vansnick heeft erg goed werk verricht door nieuw leven in de ploeg te blazen. De Yellow Tigers leven wéér” aldus Algemeen Directeur Geert De Dobbeleer, “Ook het imago van ons land is op een prachtige manier uitgedragen in Europa en in Azië. Het CEV Eurovolley is uitgezonden in méér dan 40 landen en werd door miljoenen sportliefhebbers bekeken. Ik ben Sport Vlaanderen, het Brussels Gewest, de Fédération Wallonie-Bruxelles, de steden Gent en Brussel erg dankbaar voor hun steun.” vervolgt de Algemeen Directeur “Verder dank ik de partners, de medewerkers van Topvolley Belgium en de vele vrijwilligers voor hun geweldig werk. Zonder hen had dit event van wereldniveau nooit kunnen plaatsvinden” besluit De Dobbeleer.

De finale van gisteren werd gisteren, bovenop de Televisie uitzending, in Turkije op 55 publieke locaties uitgezonden. Zo was het voetbalstadion van voetbalclub Besiktas in Istanbul (capaciteit: 42.000) volgepakt om de wedstrijd live te volgen.

We merken alvast dat de impact van het EK een gevoelige verhoging van de instroom van nieuwe leden veroorzaakt. Vooral bij 13, 14 jarigen is de belangstelling groot.

Topvolley Belgium zal de exacte cijfers na de inschrijvingsperiode communiceren.

Regels stijgen & dalen staan online

Voor de schematische voorstelling, zie pagina ‘reglementen’ onder ‘competitie’.

Voor duiding, zie verslag raad van bestuur van 13 juli 2023 onder ‘samenstelling’-‘secretariaat’.

MNC – annulatie Supercup

Omwille van een overvolle kalender voor de clubs ziet Volley Belgium zich genoodzaakt om de Supercup, zowel voor de heren als voor de dames initieel gepland op 22/10, te annuleren.  Deze beslissing werd genomen met spijt in het hart gezien dit event – naast de finales van de Beker van Belgie – een ideaal moment aanlevert om zowel het dames als het herenvolleybal eens gezamenlijk in de picture te plaatsen bij het begin van onze nationale competities en zo wat broodnodige persaandacht te geven.

Voor MNC

Michel Loppe

Voorzitter

KRIS VANSNICK NIEUWE COACH YELLOW TIGERS

Kris Vansnick is de nieuwe bondscoach van de Yellow Tigers.

Hij volgt Gert Vande Broek op die wenst dat de Nationale Damesploeg in alle sereniteit de lopende campagnes kunnen afwerken.

Vansnick is al sinds 2006 assistent trainer van de Yellow Tigers.

Hij is door zijn ervaring als assistent en met zijn enorme kennis van het internationale en Belgische volleybal, uitstekend geplaatst om de Yellow Tigers te leiden. Hij bouwde mee aan het succes van de huidige talentvolle jonge ploeg die deze zomer het Europees Kampioenschap in eigen land zal afwerken. (CV Kris Vansnick)

“Het is een eer om deze ploeg te mogen coachen. Het is geen stap in het onbekende maar het blijft een enorme uitdaging om de talentvolle ploeg te mogen coachen. Ik zal verder bouwen op de fundamenten die we samen met de hele staf gelegd hebben om o.m. het nakend Europees Kampioenschap in eigen land tot een goed einde te brengen. Ik wil, samen met de volledige groep Yellow Tigers, naar de toekomst kijken en ons exclusief toeleggen op de sportieve uitdagingen die ons te wachten staan” aldus de nieuwe bondscoach.

Ook Guy Juwet, de Voorzitter van Volley Belgium, is tevreden met de aanstelling van Kris Vansnick:

“we hebben, in samenspraak met de Raad Van Bestuur van Volley Vlaanderen, gekozen om de sportieve continuïteit te garanderen. We hebben ook rekening gehouden met de sportieve uitdagingen voor de Yellow Tigers. De dames hebben een goede relatie met Kris, wat een belangrijke voorwaarde was om een nieuwe bondscoach aan te stellen. We hebben alle vertrouwen in de nieuwe coach, zijn staf en de speelsters”

 

Resultaten loting eerste ronde Beker van België

In de gebouwen van het EuroVolleyCenter te Vilvoorde vond vanavond de loting voor de eerste fase van de Beker van België plaats. Dit voor zover de heren- als de damescompetitie.

Alle ingeschreven teams uit Nationale 1 & 2 kennen hun tegenstanders en route tot aan de 1/8ste finales. Daarna start de tweede fase. De teams uit de Lotto Volley League of de Belgian Volley League Women worden dan mee in de pot gegooid.

De volledige loting kan u hier integraal bekijken: https://youtube.com/live/e2oFMG9odzc?feature=share

De resultaten en speelschema’s vindt u hier terug: https://volleyvlaanderen.be/uploads/file-galleries/2023-07-06-11-15-2936008464.pdf

We kijken alvast uit naar Greenyard Maaseik B – Knack Roeselare B bij de mannen en Saturnus Michelbeke – Fixit Volley Kalmthout bij de vrouwen. Het belooft vanaf de eerste ronde spektakel te worden!

Beker van België – Loting 2023-2024

De loting voor de Beker van België – Lotto Cup zal plaatsvinden in het EVC – Vilvoorde op  op 5 juli om 18u00

Deelnemers zijn van harte welkom.

MNC

Michel Loppe

PROXIMUS MEDIAPARTNER VAN DE EUROPEAN GOLDEN LEAGUE VOLLEYBAL

Alle thuiswedstrijden van de Red Dragons en de Yellow Tigers exclusief te zien bij Proximus Pickx.

Topvolley Belgium en Proximus slaan de handen in elkaar om de thuiswedstrijden van de Yellow Tigers en de Red Dragons in de European Golden League voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom zendt Proximus deze wedstrijden rechtstreeks uit, niet enkel via de Pickx+ Sports-zenders maar ook op het kanaal Pickx live, dat gratis te bekijken is voor alle tv-klanten van Proximus. Daarnaast wordt via pickx.be ook een livestream ter beschikking gesteld voor iedereen, zowel Proximus-klanten als niet-klanten.

“We zijn erg blij dat Proximus de volleysport een warm hart genegen is. In aanloop van het EK vrouwen in eigen land, is alle aandacht voor de Belgische Volleysport welkom. Bovendien is de European Golden League een mooie aanloop naar het Europees Kampioenschap voor zowel de vrouwen als de mannen. Bovendien biedt onze kersverse mediapartner een aantal activaties aan voor de bestaande en nieuwe fans, zowel op de eigen kanalen als rond de wedstrijden”, aldus David Steegen, Head of Content, Communication & Media van Topvolley Belgium.

“We zijn bijzonder tevreden dat we de komende thuiswedstrijden van onze Red Dragons en Yellow Tigers kunnen aanbieden aan al onze klanten. Bij Proximus Pickx willen we sportliefhebbers verwennen met de beste Belgische en internationale sportcompetities, en we besteden daarbij bijzondere aandacht aan de prestaties van onze landgenoten. Het Belgische volleybal heeft de voorbije jaren een enorme evolutie doorgemaakt. Onze nationale ploegen verdienen dan ook de steun van het publiek in hun voorbereiding op het EK in augustus”, vult Jim Casteele, Consumer Market Lead van Proximus, aan.

Programmatie (telkens rechtstreeks op Pickx live, Pickx+ Sports en pickx.be):

27/05: Red Dragons – Kroatië (17.00 uur)

27/05: Yellow Tigers – Bosnië-Herzegovina (20.00 uur)

03/06: Yellow Tigers – Zweden (17h00)

03/06: Red Dragons – Oekraïne (20.00 uur)

10/06: Red Dragons – Noord-Macedonië (19.00 uur)

 

Voor meer informatie kan u terecht bij:

David Steegen, Head of Communication, Content & Media Topvolley Belgium

david.steegen@topvolleybelgium.be

+32 475 90 26 26

 

Fabrice Gansbeke, Woordvoerder Proximus

fabrice.gansbeke@proximus.com

+32 472 05 07 02

Een kolkend Sportpaleis voor de Lotto Cup Finals

Op zondag 26 februari werden de belgische bekerfinales georganiseerd in het Antwerpse Sportpaleis. Het spektakel van Topvolley Belgium was ook dit jaar een grote voltreffer: ruim 10000 toeschouwers tekenden present in het sportpaleis over de beide finales heen.
In de herenfinale kon Knack Roeselare met de beker naar huis na een overtuigende 3-0 overwinning tegen Decospan Menen. De finale bij de dames werd pas beslecht in een zenuwslopende tiebreak waarin het team van Asterix Beveren in  extremis de overhand nam op het team van VDK Gent.
De grootste winnaars van deze finales waren zonder twijfel ook het talrijk opgekomen publiek en de duizenden tv-kijkers die de wedstrijden rechtstreeks konden volgen.
Proficiat aan alle finalisten en proficiat aan de medewerkers van Topvolley Belgium voor de vlotte organisatie.
Dank aan onze sponsors Nationale Loterij, Ethias, Stad Antwerpen.  Dank aan de heren ministers Vincent Van Petegem (federaal minister van Financiën), Ben Weyts (Vlaams minister van Sport) en Sven Gatz (Brussels minister voor begroting) en aan Jean-Michel Saive (voorzitter BOIC) voor hun interesse en aanwezigheid!

Onderzoek naar samenwerking Belgische en Nederlandse volleybalcompetities

Volley Belgium, Nevobo, de Belgische Volleybal Liga en drie Nederlandse topploegen hebben gezamenlijk besloten een verkennend onderzoek te starten naar mogelijke samenwerking op sportief en commercieel vlak tussen de Nederlandse en Belgische volleybalcompetities. Zij worden hierbij geholpen door het bedrijf Hypercube Business Innovation, welke ook betrokken is geweest bij het onderzoeken en opzetten van de BNXT-League in het basketbal.

Hypercube is een bedrijf gespecialiseerd in het ontwerp van competitieformats en bijhorende economische en sportieve analyses en prognoses en voert wereldwijd projecten uit. Het bedrijf is in zowel Nederland als België al meermaals actief geweest in de sportwereld. Zo kwam de omschakeling naar het play-off systeem in de Jupiler Pro League er op basis van een Hypercube studie.

Tussen november 2022 en februari 2023 zullen alle stakeholders (federaties, clubs, spelers, coaches, fans, mediapartners en sponsors) binnen beide competities intensief betrokken worden in de studie. Zowel de heren- als de damescompetities worden onderdeel van het onderzoek. Medio maart worden de resultaten van het onderzoek voorgelegd. Op dat moment zal worden besloten of het traject wel of niet voort te zetten en de samenwerking tussen de competities verder uit te werken.

Guy Juwet, Voorzitter Volley Belgium: “Vanuit Volley Belgium zijn we steeds op zoek hoe we de volleybalsport in België bij Heren en Dames en de organisatie van de nationale competities naar een hoger niveau kunnen brengen. We zijn overtuigd dat met de inschakeling van Hypercube we een partner hebben die ons hierin kan begeleiden. Na de eerste fase zal worden geoordeeld samen met de andere Stakeholder hoe we best evolueren met onze clubs en competities.”

Guido Davio, Algemeen Directeur NEVOBO: “We zijn nieuwsgierig of we door een samenwerking met België, als aanvulling op de huidige Eredivisie, door kunnen bouwen aan het sportief, commercieel en organisatorisch versterken van de Eredivisie, Eredivisie Teams en het traject dat talentvolle Nederlandse volleyballers kunnen doorlopen. We kijken uit naar de uitkomsten van de eerste fase van het onderzoek.

Pieter Nieuwenhuis, CEO Hypercube: “Hypercube ziet dit project als een mooie kan om te onderzoeken of de gezamenlijke markt van Nederland en België van inmiddels 29,5 miljoen inwoners en met een gezamenlijke economie van ruim € 1.200 miljard (meer dan 10% groter dan die van Spanje, ook een impuls kan geven aan het volleybal in beide landen. Nederland heeft met Oranje bijgedragen aan de volleybal geschiedenis terwijl het België met maar liefst vijf deelnemers aan de weg timmert in het Europese clubvolleybal. We gaan samen uitzoeken of de voordelen van die grotere markt het kunnen winnen van de nadelen.”